Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Πολιτιστική Χορηγία»

Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Πολιτιστική Χορηγία»

Θεόδωρος Καράογλου:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για τη νέα διακυβέρνηση τα χώρας η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό ήταν είναι και εξακολουθεί να παραμένει πρώτης προτεραιότητας ζήτημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παραπάνω θέματα υπό προϋποθέσεις, είναι ικανά να αναδείξουν τη χώρα μας, την Ελλάδα, στην πρωτοπορία της υφηλίου ανά τον κόσμο στους συγκεκριμένους τομείς, πολιτισμού και παιδείας δηλαδή.
Η Κυβέρνηση με μία σειρά πρωτοβουλίες, αναδεικνύει την πολιτική της βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παιδεία και στον πολιτισμό, να ενισχύσει τους συγκεκριμένους τομείς με μία σειρά μέτρων και δράσεων.

Ανέφερα τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες της παιδείας και του πολιτισμού, όχι μόνο γιατί είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της νέας διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό κοινό και για τις δύο περιπτώσεις λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν θέλουμε να πετύχουμε ουσιαστικά, ποιοτικά αποτελέσματα, χρειάζονται αυξημένες οικονομικές παροχές, χρειάζονται σημαντικά οικονομικά κονδύλια. Γιατί στην ποιότητα, στον πολιτισμό και στην παιδεία δεν χωράνε εκπτώσεις, δεν χωράνε τσιγγουνιές. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε είναι διαρκής, συνεχής και αγωνιώδης, θα έλεγα, πολλές φορές η προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει ακόμα περισσότερες παροχές στους δύο συγκεκριμένους τομείς, παιδεία και πολιτισμό. Και αυτό παρά τα δεδομένα τεράστια οικονομικά προβλήματα που παρέλαβε η νέα Κυβέρνηση της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Το παρελθόν έχει δείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα και άλλοι τομείς να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να χρηματοδοτήσουν δράσεις των συγκεκριμένων τομέων, της παιδείας και του πολιτισμού. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να συνεισφέρει πολλά και σημαντικά στη χρηματοδότηση της παιδείας και του πολιτισμού. Και αυτές οι προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την παιδεία μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήδη έχουν αντιμετωπιστεί και είναι μία πραγματικότητα, όπου δηλαδή ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία, με αντάλλαγμα κάποια μελλοντικά έσοδα από ενοίκια. Ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το θεσμό της πολιτιστικής χορηγίας.
Για τη χώρα μας ειδικότερα ο τομέας του πολιτισμού πρέπει να αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική μας παράδοση έπρεπε συνεχώς να αναδεικνύονται, να αποτελούν την πραγματική βιτρίνα της χώρας μας, δίνοντας τη δυνατότητα για σημαντικά κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Αλλά, δυστυχώς, αυτά που σε πολλές άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, στη χώρα μας δεν είναι. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για το θεσμό της χορηγίας, ενώ οι σκόρπιες και αποσπασματικές αναφορές που υπήρχαν σε άλλους νόμους ή σε διάφορες εγκυκλίους, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργούσαν παρά βοηθούσαν στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, επιτέλους για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις χορηγίες στον πολιτισμό. Για πρώτη φορά ολοκληρωμένα ένα νομοσχέδιο στοχεύει αφ' ενός μεν να συντονίσει τις δομές και τους πόρους που απαιτούνται για την υποστήριξη του πολιτισμού, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και αφ' ετέρου να ενισχύσει τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνία των πολιτών.
Φυσικά η πολιτιστική χορηγία δεν είναι ένας νέος θεσμός. Όλοι μας ιστορικά γνωρίζουμε ότι στην αθηναϊκή δημοκρατία του 5ου και 6ου αιώνα προ Χριστού ο συγκεκριμένος θεσμός βρισκόταν σε ιδιαίτερη άνθηση. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πλούσιοι Αθηναίοι πολίτες αναλάμβαναν και το θεωρούσαν ιδιαίτερα μεγάλη τιμή, την οικονομική χορηγία παραστάσεων, κωμωδιών ή τραγωδιών με μόνο αντάλλαγμα την αναφορά του ονόματος του χορηγού και τη δυνατότητα ο χορηγός τιμητικά να παρακολουθεί την εκδήλωση, την παράσταση από ειδικό θεωρείο. Αναπτυσσόταν ευγενής άμιλλα μεταξύ των χορηγών, μια που σύμφωνα με τους σοφούς αρχαίους προγόνους μας, ο χορηγός τιμούσε τόσο τον εαυτό του όσο και την φυλή του.
Αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση και του συζητούμενου σήμερα νομοσχεδίου. Να βοηθήσουν οι εύποροι συμπολίτες μας τον πολιτισμό και δι' αυτού την κοινωνία. Να κατακτήσουν τη θετική αναγνώριση της κοινωνίας λόγω αυτής της πολιτιστικής τους χορηγίας. Να δώσουν σημαντική ανάσα σε πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι τώρα θα ξέρουν ότι εκτός από το κράτος μπορούν να περιμένουν σημαντική βοήθεια και από τον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια εκτός από τα παραπάνω σημαντικά ιδεαλιστικά κίνητρα που θα έχουν οι χορηγοί με το νομοσχέδιο, δίνονται και ισχυρά οικονομικά φορολογικά κίνητρα στους χορηγούς.
Λόγω του ότι δυστυχώς στη σημερινή εποχή υπάρχει μία γενικότερη κρίση ιδεαλισμού, δίνεται η μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή που έχει δοθεί ποτέ για τις πολιτιστικές χορηγίες, σαν ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο, εκτός δηλαδή από την χαρά και την τιμή του να είναι κάποιος χορηγός.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, στο αρχικό σχέδιο νόμου στη διάρκεια συζήτησής του στην επιτροπή, ακούστηκαν κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε δύο κυρίως ζητήματα. Το πρώτο είναι η γραφειοκρατία, ο κίνδυνος δηλαδή να γίνει αρκετά δύσκολο και γραφειοκρατικό το νομοσχέδιο. Και δεύτερον, ο περίφημος κατάλογος που θα όριζε ποιες δραστηριότητες μπορούν να τύχουν χορηγιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κύριος Υπουργός στο διάστημα από τη συζήτηση στην επιτροπή μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια απέδειξε την καλή πρόθεση και την καλή διάθεση που έχει να αντιμετωπίσει τα πιθανά αυτά προβλήματα, όπως οι διάφοροι συνάδελφοι στην επιτροπή τα είχαν παρουσιάσει, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε. Έτσι θεωρώ ότι αντιμετωπίζει δραστικά πιθανά τέτοια προβλήματα. Αποδεικνύει έτσι την καλή θέλησή του και τη διάθεση συνεργασίας που έχει, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί ένας νόμος που θα συμβάλει θετικά και πολύ σημαντικά στην κατοχύρωση και ανάπτυξη του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας.
Πιστεύω ότι η διάθεση αυτή υπάρχει και από τη δική σας πλευρά, αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Για το χώρο της Αριστεράς καταλαβαίνω ότι είναι ιδεολογικοί οι λόγοι που είναι κάθετα αντίθετοι σε ό,τι αφορά τις χορηγίες ή γενικότερα τις δράσεις του ιδιωτικού τομέα. Γι' αυτόν το λόγο σάς καλώ να ξεπεράσετε μικροκομματικές λογικές και παρωχημένες αντιλήψεις και να σταθείτε συνολικά θετικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας τον πολιτικό πολιτισμό που θέλω να πιστεύω σας διακατέχει.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας κατανοούμε -και ο ελληνικός λαός πολύ περισσότερο- ποιος είναι ο θεσμικός σας ρόλος, τον οποίο και σεβόμαστε και τιμούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν, ότι πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και να προσπαθούμε πίσω από οποιεσδήποτε καλές προθέσεις να βρίσκουμε σκιές και φαντάσματα. Υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικά εξίσου ζητήματα που μπορείτε να κάνετε την αντιπολίτευση που επιζητείτε. Σταθείτε θετικά στα πολύ σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου, στα άρθρα ενός νομοσχεδίου που αποτελεί μια πολύ σημαντική θεσμική παρέμβαση στα οικονομικά του πολιτισμού μας, ενός νομοσχεδίου που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο πολιτιστικό βήμα για τη χώρα μας, ενός νομοσχεδίου που αναμφισβήτητα στηρίζω.
Ευχαριστώ.